.

.

torstai 5. marraskuuta 2015

Käytännönasiat kuntoon Australiassa!

Kun olet päässyt toiselle puolelle maailmaa ja olet saanut hetken levähdettyä kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti kaikki pakolliset käytännönasiat pois alta niin pääset tekemään muita juttuja! Nämä asiat saattavat aiheuttaa pienen ahdistuksen, mutta älä huoli, nää on oikeasti tosi simppeleitä juttuja ja kaikki saa hoidettua yhden päivän aikana!

SIMKORTTI - Ensimmäisenä kannattaa hoitaa puhelinnumero kuntoon sillä sitä kysytään kaikkialla. Simkortteja saa ostettua kaikista kioskeista, ruokakaupoista ja 7-eleveneistä. Valitse hyllystä mieleinen liittymä (maksaa n. euron). Meillä on Telstran ja Optuksen liittymät. Molemmat on suuria operaattoreita ja saman hintaisia. Maksoi 30 dollaria (20euroa) 3 GB internettiä ja rajattomat minuutit ja viestit. Molemmat toimii todella hyvin suurissa kaupungeissa. Maalla Telstralla oli ehkä hieman parempi kuuluvuus.

PANKKIKORTTI - Me emme juurikaan vertailleet eri pankkeja. Valitsimme Australian suurimman pankin Commonwealthin, joilla on eniten automaatteja ja konttoreita koko maassa. Marssimme vain pankkiin sisään ja kerroimme haluavamme pankkikortit jonka jälkeen he kertoivat eri pankkitileistä mitä heillä on tarjota ja opasti sitten miten nettipankki, mobiilipankki ja automaatit toimivat. Täällä pystyy nostamaan rahaa automaatista pelkän kännykän välityksellä myös. Aika siistiä! Pankkikortissa kestää noin 4 työpäivää saada se.

VERONUMERO - eli Australiaksi taxfile number. Sen saa tosi helposti haettuu netistä TÄSTÄ linkistä. Tätä numeroa tarvitset kun haet työpaikkaa, muutoin joudut maksamaan isoja summia veroja. Tämän pitäisi kilahtaa postiluukusta 30 päivän sisällä, meillä kesti n. 2 viikkoa.

MEDICARE kortti - elikä vastaava kuin meidän kelakortti. Suomen kansalaiset on oikeutettuja saamaan kyseisen kortin ja tällä kortilla saa julkistet lääkärin ja sairaalakäynnit ilmaiseksi. Jokaisesta suuresta kaupungistä löytyy Medicare toimisto. Googlaa vain kaupungin nimi ja medicare office niin löydät lähimmän toimiston. Ota mukaan passi ja tarvitset myös joko suomalaisen tai aussipankkitilinumeron. Toimistosta saa samantien mukaan väliaikaisen kortin, oikea kortti pitäisi tulla 3 viikon kuluessa.

Näitä kaikkia hakiessasi tarvitset osoitteen johon kortit lähetetään. Me käytettiin meidän kaverin osoitetta, joka asuu täällä Australiassa. Käytiin sitten hakemassa häneltä meille kuuluvat kortit ja lippu lappuset. Pankkikortin pystyy myös hakea siitä konttorista, mistä hait sitä.

Kun nämä on hoidettu on aika etsiä paikka johon asettua ja töitä.

Kun olet löytänyt kaupungin johon haluat asettua pidemmäksi aikaa on hyvä katsoa mm. GUMTREEstä kimppakämppiä. (Kyseiseltä nettisivulta löytyy KAIKKI. Asunnoista, työpaikkoihin ja jos haluat ostaa tai myydä jotain.) Kämppis ilmoituksia voi löytää myös hostellien ilmoitustauluilta. Kimppakämpät on todella yleisiä Australiassa. Moni asuu kimppakämpissä perheen perustamiseen asti. Toinen halpa vaihtoehto on asua hostellissa. Monet paikat jopa tarjoavat mahdollisuutta tehdä töitä kyseisessä hostellissa muutaman tunnin päivässä/5 krt viikossa ja vastineeksi saat ilmaisen majoituksen. Täällä vuokra ja palkka maksetaan viikottain. Kimppakämpät ja hostellit on jotain 150-300 dollaria/viikolta hintaluokkaa. 

CV ja työhakemus- Tästä on kuultu niin erilaisia juttuja. Monet sanoo, että CV:n tulisi olla pitkä ja kaikki mahdolliset taidot lueteltuna ja jotkut sanoo että lyhyt ja ytimekäs. Itse suosin lyhyttä ja ytimekästä. Tutkimusten mukaan työnantaja silmäilee CV:tä vain muutamia sekunteja, joten on hyvä tehdä selkeä CV josta saa mahdollisimman paljon irti näissä muutamissa sekunneissa. Netistä pystyy googlettaa erilaisia pohjia CV:lle. Tämän lisäksi sinulla täytyy olla ’COVER LETTER’ joka on itse hakemus, jossa kerrot omin sanoin millainen työntekijä olet ja miksi juuri sinut pitäisi palkata. Tämän tulisi olla n. 1-2 lausekkeen pituinen.
Täällä on hyvä viedä itse CV paikan päälle. Kun taas Suomessa perään soittelu on enemmänkin ahdistelua niin täällä sitä katsotaan hyvällä. Elikä jos työpaikasta ei kuulu niin kannattaa soittaa perään.

RSA (Resposible service of Alcohol) - Jos aiot tehdä töitä ravintola-alalla tai missä tahansa, jossa ollaan alkoholin kanssa tekemisissä, sinulta täytyy löytyä anniskelupassi. Sen voi joko suorittaa paikan päällä luokkahuone-opetus meiningillä suurimmissa kaupungeissa, tai sitten netistä voi tilata PDF versiona materiaalit ja loppukokeen ja sen voi mailata takaisin tarkistettavaksi. Homman tekemiseen menee parista kuuteen tuntiin, riippuen miten paljon tiedät jo kyseisestä aiheesta ja miten luet englantia. Ohjeet saa osto hetkellä. Jokaisessa osavaltiossa on omat lait ja näin ollen myös oma anniskelupassi, joten ole tarkkana, että valiset oikean osavaltion.

Tässä ainakin kaikki tärkeimmät. Muut pikkuasiat selviää paikan päällä. Täällä ihmiset on ihanan ystävällisiä ja mielellään auttavat ja kertovat lisää käytännön asioista.

Kysykää ihmeessä, jos tulee mitään kysymyksiä. 

Jasmin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti