.

.

keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Ensivaikutelmia

Vihdoin ja viimein pääsee kunnolla kirjoittamaan tätä blogia. Tässä muutaman viikon aikana, ollaan ehditty jo hetki seurailee tätä elämää täällä pallon toisella puoliskolla ja aletaan jo pikkuhiljaa oppimaan maan tavoille. Onnekseni aloin ensimmäisestä päivästä asti, kirjoittamaan ylös asioita, jotka näin ensikertalaiselle pistävät silmään!

TAIVAS!
Täällä taivas tuntuu olevan huomattavasti korkeammalla, kuin muualla maailmassa! Vaikka täällä olisi pilvinen sää, niin täällä ei pilvet hengitä niskaan niin kuin Suomessa. Vaikea selittää, mutta monet on samaa mieltä ja löysin monia nettisivuja missä pohditaan samaa asiaa! Ei auta muu kuin tulla tsekkaamaan paikan päälle mistä on kyse! ;)

HAI-VAROITUS RANNALLA 
Taisi olla toinen päiväni Australiassa, kun menimme Sydneyn Manly-beachille ja ei aikaakaan, kun kaiuttimista kuulutettiin "Vedessä on hai, tulkaa pois vedestä". Me luultiin, että se on ihan joka päiväistä ja ehkä vaan pientä 'ylireagointia', mutta myöhemmin kuulimme, että se onkin aika harvinaista ja kannattaa tosiaan totella kuulutusta :D



SMALL-TALK 
 Etenkin suomalaisille, small-talk on jotain mitä me ei osata. Vieläkään ei luonnistu, kun kaupan kassalla myyjä sanoo "HEI RAKAS MITÄ KUULUU"....

KAUPPOJEN AUKIOLOAJAT 
Täällä kaikki vaatekaupat ym. erikoiskaupat sulkee todella aikaisin. Riippuen kaupungista ja viikonpäivästä, aukioloajat ovat n. klo 17-19 asti vain. Jossain paikoissa järjestetään "shopping night", jolloin kaupat ovat auki jopa 21 asti. Ruokakaupat ovat auki hieman myöhempään.

Täällä muutenkin päivä alkaa paljon aiemmin kuin Suomessa. Kuudelta aamulla voit nähdä jo kadut täynnä ihmisiä rientämässä töihin, aamukahville tai lenkille.


ITSEPALVELUKASSAT
 Täällä melkein kaikki ruokakaupat toimii itsepalvelukassoilla lähestulkoon. Isossa Prisman kokoisessa kaupassa saattaa olla vain 1 tai 2 normaalia linjastoa auki.



BOTTLESHOP 
Olutta tai siideriä ei saa ruokakaupoista, vaan niitä myydään 'bottleshopissa', joka on kuin Suomen Alko. (ACT:n eli Australian Capital Territoryn alueella alkoholia myydään ruokakaupoissa)


BAARIT
Täällä baareihin mennään paljon aikaisemmin kuin Suomessa. Täällä ei myöskään pääse baariin sisään, jos näyttää YHTÄÄN humaltuneelta.  Monet klubit ja baarit myös tarjoaa ilmaisen kuljetuksen  baariin tai baarista kotiin, sillä täällä voit haastaa baarin oikeuteen, jos olet kännissä baarista kotimatkalla jäänyt vaikka auton alle. 
Täällä on myös baareissa semmonen kuin 'lockout' eli paikasta riippuen tämän ajan jälkeen et pääse enää baareihin sisään, vaikka ne olisi vielä tunteja auki. Monessa paikoissa on kylttejä 'Alcohol free zone', jolloin alkoholin nauttiminen julkisella paikalla saattaa tulla äkkiä hyvin kalliiksi. Äläkä myöskään juo alkoholijuomia baarin edessä ennen sisälle menoa, tai voi ilta loppua lyhyeen.

PUHTAUS 
Etenkin rannat ja meri ovat TODELLA puhtaita. Missään ei näy roskan roskaa. Etenkin Aasian jälkeen tämä tuli iloisena yllätyksenä!



KODITTOMAT
 On todella surullista nähdä kuinka paljon kaduilla asuu kodittomia. Ei ehkä ihan ensimmäisenä mielikuvana tule kodittomat kun ajattelee Australiaa.



WIFI 
Täältä on todella vaikeaa löytää ilmainen wifi. Täällä ei myöskään myydä liittymiä mihin saisi rajattoman 3/4G:n. Hinnat on myös paljon korkemmat kuin Suomessa. Australia tulee vähän myöhässä näissä asioissa.

JULKINEN LIIKENNE
Otettiin Hannan kanssa ensimmäistä kertaa juna, ja huomattiin kuinka magee penkkisysteemi täällä on. Täällä pystyy kääntämään penkin selkänojan toiselle puolelle, joten voi halutessaan istua joko nenä menosuuntaan tai päinvastoin! NIIN MAGEE!
Sydneyssä bussin kertalippu on ihan pyllystä. Se on voimassa vain ja ainoastaan siinä bussissa josta sen ostat, joten bussin vaihtaminen tulee erittäin kalliiksi kertalipuila.



ELÄIMET 
Kaikki varmasti tietää, että Australiassa on kenguruita. Yllätyksenä tuli, että niitä tosiaan on joka nurkassa, kun vaan lähtee kaupungin hälinästä pois. Niitä on kuin Helsingissä city kaneja. Pelikaanit tuli suurena yllätyksenä. En ollut koskaan aikasemmin nähnyt niitä. Täällä niitä lentelee kuin lokkeja ja herranjumala kuinka isoja ne on! Saman kokosia kuin joutsenet! Joutsenista puheenollen, täällä on MUSTIA joutsenia. Täällä peruslintu, joita on kaikkialla, on Cockatoo, joka näyttää ihan papukaijalta! Niin hienoja! Lepakot on kissan kokoisia ja niitä lentelee pimeen tullen ainakin Sydneyn keskustassa!
Täällä heitetään kärpäsistä vitsiä, kuinka kärpänen on Australian kansallis'lintu'. Niitä on KAIKKIALLA ja ne on ihan törkeen hitaita ja ärsyttäviä. Tulee aurinkolasin ja silmän välii pinkoilee, lentelee suuhun, nenään ja korviin. Välillä naurattaa kun näkee kasan ihmisiä kävelevän ja kaikki huitoo joka suuntaan.










Tässä ainakin joitain mitä on muistanut kirjoittaa ylös. Ja toki asiat, jotka on mulle wow, saattaa olla sulle ehkä ennestään tuttuja :)

Seuraavassa postauksessa vähän paikoista, joissa ollaan käyty näinä viikkoina :)

Hyvää Joulun odotusta kaikille :)

Jasmin

8 kommenttia:

  1. Kiva lukea kuulumisiasi ja miten asiat eroavat Australiassa meidän tavoista. Hienoa reissua edelleen. ��

    VastaaPoista
  2. Hei ihan mahtei Jasmin nää sun kirjoitukset!! Älä vaa poista näit et voin lukee viel lähempänä omaa lähtöö! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että on hyötyy! :) En varmasti poista, täältä löytää näitä! Ja lisää on tulossa kun vaan saa aikaseks kirjotettua ;) Jos tulee mitää kysymyksiä niin lähetä ihmeessä viestiä!

      Poista
  3. Hei ihan mahtei Jasmin nää sun kirjoitukset!! Älä vaa poista näit et voin lukee viel lähempänä omaa lähtöö! :D

    VastaaPoista
  4. Heii en puhu hyvin englantia mut suunnitteilla lähtee kavereiden kanssa australiaan working holiday viisumilla. Onko se haitaksi esim sitten työnhaussa? Luuletko et mun olisi vaikeeta saada töitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tänne vaan! Täällähän sitä oppii parhaiten! Itse hädin tuskin osasin puhua kolmisen vuotta sitten kun lähdin ekaa kertaa reppureissaamaan, mutta muutamassa kuukaudessa kielen omaksui jo tosi hyvin. Työnhaussa kielestä on toki hyötyä, mutta backpackereille tarjotut työt eivät aina vaadi kielitaitoa. Kunhan uskaltaa mennä ja kysyä ja avata suunsa ja puhua vaikka kielioppi ei menisikään ihan oikein :) Töitä voi saada vaikkapa siivoojana, tiskarina, marjojen ja hedelmien poimijana yms! Vaihtoehtoja löytyy!

      Poista
    2. Jeeees kiitos vastauksesta! Tää blogi on tosi hyvä paikka saada vinkkejä, jatkakaa samaan malliiin!

      Poista