.

.

tiistai 27. elokuuta 2013

Diving is awesome!

Tervehdys!

 Tää postaus käsittelee laitesukellusta ja toivon et mahdollisimman moni lukisi tän, vaikka ei olisi aikaisemmin kokeillut tai ollut kiinnostunut aiheesta, nimittäin en minäkään ollut alle puoli vuotta sitten. En ollut perehtyny aiheeseen ollenkaan enkä suunnitellut tekeväni sitä ollenkaan viime reissullani, mutta kun oltiin viikko Koh Taolla ja tutustuttiin ihmisiin, jotka sitä teki, mielenkiintoni heräsi. Laiskuuttani jätin menemättä kurssille, joka kuiteskin jäi kaivertamaan!
Eksyttyäni Perhentianin saarille, huomasin todella monen sukeltavan siellä, kävin kyselemässä hintoja ja ilokseni sain kuulla, että se on yksi Aasian halvimmista paikoista tehdä kurssi! 





Ilmottauduin Open water -kurssille, jonka jälkeen ahdistuin ajatuksesta olla monien kymmenien metrien syvyydessä, kalojen ympäröimänä (vihasin kaloja, enkä liiemmin tykännyt edes uida merivedessä) happipullon varassa tietoisena siitä, kuinka paljon riskejä tähän puuhaan liittyikään. Pelotti myös se, että kurssikielenä toimi englanti. Entä jos en ymmärtäisikään tärkeitä sanoja tai tajuaisi mitä mun kuulu tehdä! Loppukoekin piti tehdä englanniksi! Epävarmana kyselin asioista ja mulle vakuutettiin, että kaikki sujuisi hyvin. Ja jos en pidä siitä, saisin lopettaa kurssin kesken sekä rahani takaisin.

Ensimmäisenä päivänä katsottiin pari videota joiden pohjalta vastattiin tehtäväkirjan kysymyksiin. Sitten koittinkin jo ihka ensimmäinen sukellus, tosin sukellus tehtiin vain alle 2 metrin syvyydessä. Silloin harjoiteltiin taitoja mm. kuinka tyhjentää maski vedestä veden alla, mitä tehdä jos regulaattori tippuu suusta, taikka happi loppuu kesken, kuinka tasapainotetaan korvan paineet, sekä tietenkin tärkeitä kommunikointiin liittyviä käsimerkkejä!
Se tunne, kun olin veden alla ja HENGITIN normaalisti oli jotain ihan maagista! Olin niin innoissani ensimmäisen sukelluksen jälkeen, etten malttanut odottaa seuraavaa päivää ja toista sukellusta! 
Valmiina sukeltamaan!


Kurssi kesti 4 päivää ja sujui hyvin, läpäsin myös loppukokeen ensimmäisellä kerralla 46/50 meni oikein!
En pysty edes sanoin kuvaamaan, kuinka mageeta sukeltaminen on. Se on ihan oma maailmansa ja törkeen hieno onkin! Kaikki ne värikkäät kalat, joita oli ihan mikroskooppisen kokosesta monen metrin kokosiin otuksiin oli jotain niin siistiä, eikä ne siellä veden alla tunnu yhtään pelottaviltakaan. 

Kurssin jälkeen sitten, jäin aika pahasti koukkuun sukeltamiseen ja aloin sitten tekemään fun diveja, joita voi sitten tehdä OW-kurssin jälkeen millä mitalla tahansa, tosin 18 metriin saakka vain. Etuna työskennellessäni saarella ravintolassa, saatiin ilmaisia sukelluksia pomomme kanssa, sillä hän oli sukellusopettaja. Tämä oli kyllä todella hyvä etu, sillä sukellukset maksaa melko paljon (Perhentianilla 15-20e/sukellus), tosin vain paikalliseen hintatasoon nähden kalliita. 
Halusin päästä vieläkin syvemmälle ja tehdä myös hylkysukelluksia, joten jatkoin kouluttautumistani Advanced-kurssilla, jonka jälkeen saa sukeltaa 30 metriin. 

Valmistautumassa YÖSUKELLUKSELLE! (Panorama Divers)

Hauskaakin hauskempi fun dive ryhmäni!
Martin, Henning & Calvin



Nyt Suomeen palattuani tajusin kuinka paljon tykkäsin sukeltamisesta ja haluan jatkaa vielä eteenpäin ja tehdä Rescue -kurssin ja sen jälkeen Divemaster eli sukellusoppaan kurssin, jonka jälkeen voin sitten tehdä töitä sen parissa ympäri maailmaa! Siitä voi sitten vielä halutessaan kouluttautua sukellusopettajaksi!
Kävin tänään hakemassa pari viikkoa sitten tilatun Suunnon sukellustietokoneen, joka on kätevä nyt kun alan tekemään paljon sukelluksia!



Suunto Zoop 190e / Varuste.net

Oon sitä mieltä, että jokaisen tulisi kokeilla laitesukellusta edes kerran elämässään, jos vain mahdollista! Jos ei halua kurssia suorittaa voi tehdä Discover Scuba diving sukelluksen, joka on vain yksi sukellus, jota ennen käydään läpi kaikki tarvittavat perusasiat että voi mennä sukeltamaan.

Hinnat Perhentianilla oli about:
Open Water -kurssi: 250 e (sisältäen majotuksen ja materiaalit) 3-4 päivää
Advanced -kurssi: 200e 2 päivää
Rescue -kurssi: 360e (materiaalit +ensiapu koulutus kurssi) 3 päivää
Divemaster -kurssi: 925 e (materiaalit) 3-4 viikkoa

Loppuun vielä pari kuvaa sukelluksilta:


Mureena / Moray eel


Hawksbill seaturtle

Blacktip reefshark / Musta täplähai

En malta odottaa, että pääsen sukeltamaan taas pitkästä aikaa!

3 kommenttia:

  1. Tää blogi on mun mielestä paljon selkeempi, ku se edellinen :) Hyvän pitusii tekstejä ja sopivasti kuvia. Ja oikeesti myös tosi hyvää tekstiä!!!

    Ja siis kuka vahtii et tuleeko haita?

    IKÄVÄ

    VastaaPoista
  2. Teit OW-kurssisi suomeksi. Satun jostain syystä tietämään :)

    Miksi haitten tulemista pitäisi vahtia?

    VastaaPoista
  3. Kiva Julia et tykkäät :)! Ja siis mitä meinaat tolla että kuka vahtii haita haha ? :D Ei niitä kukaan vahdi, ne tulee jos on tullakseen ja ne ei oo vaarallisia tuolla päin ;) Arto, kurssi oli kyllä englanniksi ja sä myös sepustit kaiken englanniksi, ellen kysyny jotain tarkotusta SEKÄ kurssimateriaali ja koe oli englanniksi joten oli se aika englanniks tehty :D!

    VastaaPoista