.

.

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Käytännön asioita ennen Australiaan lähtöä

Täällä taas! Tosiaan tässä muutamia perusjuttuja niille jotka ovat suunnitelleet lähtevänsä Australiaan työviisumilla. Tässä asioita hoidettavaksi ennen matkaa.

STEP ONE - VIISUMI
 ’Working holiday’ viisumin saa todella helposti netistä TÄSTÄ linkistä sitä voi hakea. Ensin täytyy luoda tili jonka kautta voi täyttää ’lomakkeen’ ja hakea kyseistä viisumia. Jotta viisumia voi hakea, täytyy olla 18-30 vuotias. Sen täyttämällä ja maksamalla n. 300 e sähköpostiisi pitäisi kilahtaa viesti jossa lukee, että viisumisi on hyväksytty. Yleensä viesti tulee jo tunnin sisällä, mutta joissain tapauksissa voi kestää pidemään. Viisumin haussa kysytään kysymyksiä ja yksi on mm. että oletko asunut muualla kuin kotimaassasi kauemmin kuin 3 kuukautta. Itsehän olen asunut jo useamman vuoden Aasiassa ja sen takia minun vastauksessa kesti noin viikko. He vaativat lähettämään keuhkoröntgen kuvan, josta selviäisi, etten ole saanut tuberkuloosia. Minä näppäränä tyttönä menin varaamaan lääkärin heti seuraavaksi päiväksi Mehiläiseen, otin kuvat ja lähetin ne. Viikko kului ja uusi vastaus tuli että ne ei riitä. Luin uudestaan saamani sähköpostit ja miljoonan linkin takaa selvisikin, että kyseiset kuvat tulee ottaa tietyllä lääkärillä, jolla on Australian myöntämät valtuudet. Suomesta niitä löytyy jopa kaksi kappaletta, ainoastaan Helsingistä. Onnekseni asun Helsingissä ja sain asian hoidettua. Keuhkoröntgen kuvat ja lääkärinkäynti maksoi Mehiläisessä lähes 300 euroa, joilla tein yhtä tyhjän kanssa. Aavasta saatu ’oikeat’ kuvat maksoi noin 200 e ja viisumi tulikin sitten ihan 2 päivän sisällä niiden otosta. Eli itsellä meni n. 800 e kyseiseen viisumiin. Vähän harmittaa, mutta onneksi raha on vain rahaa. HUOM! Joissain tapauksissa saattaa kestää jopa kuukaus(ia) saada vastaus hakemukseen, joten hyvissä ajoin kannattaa lähteä liikkeelle.
MUISTA  myös katsoa, että passisi on tarpeeksi kauan voimassa. Mielellään jopa 6 kuukautta arvioidun paluun jälkeenkin.

STEP TWO - LENNOT
Nyt kun viisumi on myönnetty, on aika etsiä lentoja! Me ollaan katsottu vaan momondosta ja skyscannerista. Hinnat vaihtelee paljon minä päivänä katsoo lentoja ja mille päivälle suunnittelee ottavansa lennot. Yleensä halvimpia päiviä lentää on arkipäivät, tiistai ja keskiviikko etenkin. Yleensä mitä aikasemmin varaa sen halvemmalla saa, joskin välillä löytyy hyviä äkkilähtöjäkin, mutta sen varaan ei kannata jättää. Me suositellaan varaamaan vaan menolippu, sillä koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Meno-paluu lennot tulee yleensä halvemmaksi kuin ottaa lennot erikseen, mutta pelkän menolennon ottaminen antaa vapaammat kädet tehdä mitä tahansa ikinä päätätkään!

STEP THREE - MATKAVAKUUTUS
Matkavakuutus on aina hyvä olla, koska ikinä ei voi tietää mitä käy. Australiassa meillä suomalaisilla on oikeus Medicare -korttiin joka on kuin meidän kelakortti. Eli kortilla saa julkisissa sairaaloissa ja lääkäreissä ilmaista hoitoa. Kortti ei kuitenkaan korvaa kaikkea. Meiltä löytyy Fennian ja Pohjolan matkavakuutukset. Useimmat vakuutukset kestää sen 3 kuukautta ja sen jälkeen maksavat maltaita lisäkuukausilta. Niin myös meillä, mutta ollaanpahan vakuutettuja. Kannattaa vaan soitella eri vakuutusyhtiöihin ja vertailla hintoja ja oman mieltymyksen mukaan valita.

STEP FOUR - ROKOTTEET
Australiaan ei vaadita mitään erityisiä rokotteita. Tarkista, että perusrokotteesi ovat vielä voimassa. Me suositellaan ottamaan hepatiitti rokotteet, sillä joko ennen Australiaa tai sen jälkeen on halpa käydä katsomassa Aasian maita ja siellä on todella suositeltavaa olla hepatiittirokotteet kunnossa. Kannattaa soittaa omalle lääkärilleen ja kertoa matkasuunnitelmista niin voitte yhdessä käydä läpi tarvittavat rokotteet.

STEP FIVE -  RAHA
PIeni pääoma on hyvä olla, sillä koskaan ei voi tietää kauan menee saada töitä. Australia on hintatasoltaan Suomen tasolla. Jotkut asiat halvempia ja jotkut taas kalliimpia. Tästä aiheesta tulee vielä oma postauksensa myöhemmin. Huhujen mukaan Australiaan saavuttaessa rajalla saatetaan kysyä tiliotetta josta selviää, että tililtäsi löytyy yli 5000 dollaria, mutta meiltä ei kysytty mitään. Mitä enempi rahaa on mukana sitä enemmän voi täällä tehdä tietenkin ja olla ilman huolen häivää, mutta tiedetään ihmisiä jotka on pärjännyt niin vähälläkin kuin 300 eurolla saapuessaan Australiaan.
Jos sinulta ei vielä löydy VISAa tai MASTERCARDia, on todella suotavaa hankkia sellainen mm. hotellien ja lentojen varaukseen.

STEP SIX - MUUT
Ennen lähtöä, kannattaa ilmoittaa pankille muutostasi ulkomaille, jotteivat sulje tiliäsi väärinkäyttö-epäilyn vuoksi. Itselläni kävi näin ja voin sanoa että ei ollut kivaa alkaa soittelemaan Suomeen törkyhintaisia puheluita saadakseen tilin takas käyttöön. Ulkomaan ministeriölle kannattaa laittaa myös ilmoitus, niin he pystyvät tekstiviestitse ja sähköpostitse olemaan yhteydessä jos Australiaa uhkaa mm. luonnonilmiöt tai muut vaarat. 
Ota passistasi, viisumistasi ja muista tärkeistä dokumenteista kopiot. On myös hyvä olla niistä digitaalinen versio tallennettuna tietokoneelle.

Tässä on ainakin tärkeimmät näin alkuun. Seuraavassa postauksessa kerromme mitä kannattaa pakata mukaan.


Jasmin & Hanna

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Kerroit, että suosittelet ottamaan yhdensuuntaiset lennot. Eikö working holiday viisumilla matkustaessa tarkisteta onko paluulippua pois Ausseista? Olen etsinyt menopaluulentoja siten, että paluulento olisi full-flex, mutta näyttää olevan melko monimutkainen palvelu. Kiitos kivoista vinkeistä blogissasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarkisteta eikä niitä tarvitse olla :) Maasta saa poistua ja tulla takaisin niin monta kertaa kuin haluaa vuoden verran siitä päivästä lähtien kun olet saapunut maahan. Pelkkä menolippu antaa vapauden lähtee seikkailee naapurimaihin vielä Australian jälkeenkin :)

      Poista